https://mr-stingy.com Nov 08, 2020
 • 7 Perkara yang Saya Belajar Dari Kemerdekaan Kewangan, Pergerakan Bersara Awal (KEBAKARAN) Diterbitkan 19 Ogos 2020 Ogos 19, 2020 oleh mr-stingy dalam Kerjaya, Wang10 Komen
 • 10 Komen

Sejak itu, dia membesarkan seorang anak lelaki, mengerjakan projek-projek semata-mata tanpa minat, menyumbangkan ratusan ribu untuk badan amal, dan menulis blog terkenal di dunia.

Ini adalah kumpulan peminat yang semakin meningkat di seluruh dunia yang bercita-cita untuk bersara lebih awal, dengan menyimpan dan melaburkan sejumlah besar pendapatan mereka.

Saya dapat menjalani kehidupan impian ini di mana saya masih muda, dan melakukan apa sahaja yang saya mahukan sehingga saya hilang? "

Walaupun saya tidak menganggap diri saya sebagai penyokong FIRE hari ini (saya mungkin tidak akan pernah bersara), saya telah terus belajar dari pergerakan FIRE selama bertahun-tahun.

Inilah tujuh perkara yang saya rasa anda juga akan mendapat manfaat daripada mengetahui.

Kemerdekaan Kewangan (FI) adalah konsep hebat ini di mana anda mempunyai cukup wang yang dilaburkan, sehingga anda tidak perlu bekerja lagi.

Wang. "

Lakukan ketika anda berusia 30-an, dan anda boleh dipaparkan di CNBC.

Saya selalu beranggapan bahawa setiap orang perlu bekerja sehinggalah mereka mengalami masalah rambut putih dan punggung.

Pergerakan FIRE mengajarkan saya bahawa anda sebenarnya boleh MEMAKAI bos anda lebih awal dalam hidup.

Mari selami matematik.

Secara konseptual, anda dapat KEBAKARAN apabila:

 • Pendapatan pasif anda lebih banyak daripada perbelanjaan anda

Jelas tidak cukup untuk sesiapa sahaja yang akan bersara.

Dengan andaian anda bukan jenis yang makan udang galah untuk makan tengah hari, pendapatan lumayan bagi banyak orang.

Dan kerana kami telah memperhitungkan inflasi, secara teorinya anda dapat terus seperti ini selama-lamanya: dengan satu juta dolar di bank, RM 2,9 ribu untuk dibelanjakan setiap bulan, dan tidak perlu menetapkan jam penggera lagi.

"Tetapi bagaimana jika saya mahukan kehidupan yang lebih mewah?

Inilah formula ringkas untuk menganggarkan jumlah pelaburan yang anda perlukan:

 • Wang = Perbelanjaan bulanan x 12 x 30

Oleh itu, jika saya mahu hidup dengan RM 5K sebulan, saya memerlukan RM 1.8 juta.

Mungkin lebih banyak jika anda mahukan ini

Seperti yang anda tahu, rahsia untuk bersara awal adalah menjaga perbelanjaan anda terkawal, dan mempunyai banyak pelaburan.

Bergantung pada bagaimana anda menyesuaikan pemboleh ubah ini, anda bahkan dapat meneruskan tarikh persaraan anda dengan cepat, misalnya:

 • Sekiranya anda dapat hidup dengan harga RM 2K (berhati-hati: ini adalah di bawah yang disebut Bank Negara sebagai upah sara hidup untuk seorang di KL), jumlahnya menurun kepada RM 720,000.
 • Sekiranya anda meramalkan pulangan yang lebih tinggi dan inflasi yang lebih rendah, anda memerlukan lebih sedikit wang.
 • Sekiranya anda bersara awal pada usia 35 tahun, dengan 45 tahun hidup lagi, banyak lagi yang salah.
 • Terdapat anggapan lain agar matematik berfungsi, seperti inflasi dan pulangan pelaburan tetap stabil, dunia tidak tergelincir ke dalam kemurungan mega, dan pasaran tidak merosot pada awal persaraan anda.

Tetapi terdapat margin keselamatan yang besar dalam pengiraan - jadi penyokong FIRE melihatnya cukup.

Semasa bersara, mereka mempunyai pelaburan 600,000 USD, rumah terbayar 200,000 USD, dan berencana untuk hidup dengan ~ 24,000 USD setahun.

Lebih banyak mengenai mengawal perbelanjaan:

Oleh itu, anda akan melihat konsep-konsep ini sering muncul di dunia KEBAKARAN: minimalisme, berhemat, dan hidup sederhana.

Pandangan yang melampau selalu mendapat perhatian, tetapi praktikal dan realistik menghasilkan kejayaan jangka panjang.

Kuncinya adalah untuk mengetahui apa yang penting bagi anda.

Saya juga suka jam tangan mewah - jadi jangan panggil saya hipokrit jika anda melihat saya bermain Grand Seiko suatu hari nanti.

Selagi ia berada pada perkara yang betul.

Sejujurnya, saya rasa sangat sukar.

Berikut adalah purata isi rumah di Kuala Lumpur, menurut Jabatan Perangkaan:

 • Pendapatan boleh guna purata (isi rumah bulanan) di KL: RM 11,102
 • Purata perbelanjaan di KL: RM 6,913
 • Potensi penjimatan sebulan: RM 4,189
 • Untuk bersara awal (dan mengekalkan taraf hidup yang sama), pendapatan faedah anda mestilah sekurang-kurangnya RM 6,913 / bulan
 • Dengan andaikan pulangan disesuaikan inflasi 3.5%:
 • Jumlah pelaburan yang diperlukan = RM 6,913 x 12 x 30 = RM 2.49 juta

Dari kalkulator penggabungan saya di sini, untuk mencapai angka ajaib sebanyak RM 2.49 juta, kita memerlukan penjimatan selama 29 tahun sebanyak RM 4,189 setiap bulan.

Tetapi jika ada, matematik menunjukkan betapa berbezanya seseorang jika mereka ingin bersara dengan selesa pada usia 30-an.

membelanjakan Rupiah di Bali), sementara masih memperoleh dolar AS yang kuat.

Saya tidak mengatakan KEBAKARAN tidak mungkin; Saya katakan anda harus menjadi orang luar.

Maaf tidak maaf untuk semua gambar pantai

Terdapat banyak perkara yang saya gemari tentang KEBAKARAN, tetapi akhirnya, saya menyedari bahawa bukan untuk saya.

Dengan pengiraan saya, jika secara ajaib saya mengekalkan gaji dan kadar pelaburan saya hari ini, dan mengehadkan perbelanjaan hanya untuk keperluan - saya akan dapat bersara dalam tempoh 8 tahun.

Tetapi saya telah memikirkannya dengan mendalam dan membuat keputusan: Saya gembira dapat bekerja lebih lama.

Sebagai gantinya, saya mahukan banyak - di mana saya dapat memberikan wang yang bermakna kepada ibu bapa saya, menyokong badan amal yang saya percayai, dan berbelanja secara berlebihan.

Faktor penting lain: saya dan isteri mahukan anak.

Dan melihat kos yang tinggi untuk anak-anak (sekitar RM 40,000 / tahun untuk 0-6 menurut The Edge), dan bagaimana kita mungkin menjadi jenis ibu bapa yang membelanjakannya - mungkin saya hanya akan mencapai kebebasan kewangan apabila Saya berumur 50 tahun.

Tetapi juga, melihat kembali ketika FIRE mula-mula membuat saya teruja - saya berada di satu tahap di mana saya merasakan pekerjaan saya.

Sekiranya anda melihat penyelidikannya, hampir 50% pekerja hari ini "dilepaskan."

Bagaimana jika anda dapat melakukan pekerjaan yang membawa makna bagi hidup anda, berguna bagi masyarakat, dan membayar dengan baik?

Dan walaupun dunia tiba-tiba berubah, industri ini runtuh, dan saya kehilangan pekerjaan - saya yakin saya akan dapat mencari sesuatu yang saya sayangi lagi.

Mungkin itulah sebabnya FIRE tidak lagi menarik minat saya.

Tetapi jika kita membandingkan purata, secara statistik jauh lebih mudah untuk mencari pekerjaan yang anda suka daripada bersara lebih awal.

Mungkin kehidupan di mana anda bekerja penuh kerjaya masih boleh cukup baik.

Berapa lama, dan sejauh mana anda menunda kepuasan hari ini untuk hari esok yang lebih baik?

Adakah anda penuh minimalis, berhasrat untuk pekerjaan dengan gaji tertinggi, dan melaburkan 66% daripada gaji anda - sehingga anda dapat bersara dalam 10 tahun?

Atau ambil yang lain: teruskan semangat anda yang cukup, jadi anda tidak keberatan bekerja selama-lamanya

Perkara yang indah dalam hidup adalah terdapat berjuta-juta kemungkinan di sepanjang spektrum, dan anda mempunyai hak untuk menempuh jalan yang masuk akal untuk anda.

Itulah idea saya tentang kehidupan yang bermakna.

Apa yang milik anda?

- - -

Gambar dari Pexels: Vincent Gerbouin & Asad Photo Maldives

Anda mungkin juga suka 5 Pelajaran dari Satu Tahun Saya Dengan Perusahaan Sosial Perjalanan Menemukan Kepuasan dalam Kehidupan Ketika Anda Merasakan Terlalu Banyak, Fahami Keseimbangan Itu SukarIni Hubungan Kelas Menengah Anda Dengan Wang

 • Anda mungkin juga suka 5 Pelajaran dari Satu Tahun Saya Dengan Perusahaan Sosial Perjalanan Menemukan Kepuasan dalam Kehidupan Ketika Anda Merasakan Terlalu Banyak, Fahami Keseimbangan Itu SukarIni Hubungan Kelas Menengah Anda Dengan Wang
 • 5 Pelajaran dari Satu Tahun Saya Dengan Perusahaan Sosial
 • Perjalanan Mencari Kepuasan dalam Hidup
 • Apabila Anda Rasa Terlalu Banyak, Fahami Keseimbangan Itu Sukar
 • Ini Hubungan Kelas Menengah Anda Dengan Wang

Langgan Newsletter mr-stingy Sertai lebih dari 1.899 pelanggan untuk menerima kemas kini PERCUMA mengenai kehidupan yang lebih baik. Saya menghormati privasi anda dan tidak akan pernah menghantar spam kepada anda. E-mel

 • Langgan Newsletter mr-stingy Sertai lebih dari 1.899 pelanggan untuk menerima kemas kini PERCUMA mengenai kehidupan yang lebih baik. Saya menghormati privasi anda dan tidak akan pernah menghantar spam kepada anda. E-mel
 • Langgan Newsletter mr-stingy Sertai lebih dari 1.899 pelanggan untuk menerima kemas kini PERCUMA mengenai kehidupan yang lebih baik. Saya menghormati privasi anda dan tidak akan pernah menghantar spam kepada anda. E-mel
 • Langgan Buletin mr-pelit
 • Sertailah lebih daripada 1.899 pelanggan untuk menerima kemas kini PERCUMA untuk menjalani kehidupan yang lebih baik
 • Saya menghormati privasi anda dan tidak akan pernah menghantar spam kepada anda.
 • Saya menghormati privasi anda dan tidak akan pernah menghantar spam kepada anda.
 • E-mel
 • E-mel
 • E-mel
 • E-mel
 • E-mel
 • Hai Encik Stingy,
 • Berkahwin, mengharapkan bayi baru lahir dan merasakan sekarang adalah masa yang tepat untuk menikmati gaya hidup KEBAKARAN sebentar.
 • Tetapi dengan mengetahui bahawa anda bebas dari segi kewangan, secara psikologi anda akan lebih sukar untuk berunding dengan majikan ... dan sering kali dapat memperoleh apa yang anda mahukan daripada mereka.
 • Saya rasa inilah yang sangat kita harapkan, kebebasan untuk bekerja dengan syarat kita sendiri, dan tidak perlu berhenti bekerja sepenuhnya.
 • Saya secara peribadi menggunakan peraturan 4% untuk mencapai FIRE, menggunakan kombinasi saham Msian / saham serantau / saham global / Real Estate / FD untuk mencapai KEBAKARAN.
 • Tiga tonggak FIRE adalah: mengurangkan perbelanjaan, melabur dan menjana pendapatan.
 • berpatutan jika dibandingkan dengan tahap harga global.
 • Memperoleh pulangan 4% selepas inflasi sangat dapat dilakukan dalam jangka panjang, selagi seseorang itu berdisiplin.
 • Saya secara peribadi harus menyelesaikan bahagian persamaan ini dengan bekerja di luar negara.
 • di mana kita harus meraikan dan memberi tepukan pada diri kita.
 • Tuan Stingy, saya ingin bercakap lebih banyak dengan anda mengenai KEBAKARAN, jika anda cenderung.
 • Sungguh menghargai anda mampir di sini.
 • "Saya rasa inilah yang sangat kita harapkan, kebebasan untuk bekerja dengan syarat kita sendiri, tidak perlu berhenti bekerja sepenuhnya."
 • 🍎
 • Terima kasih banyak Adrienne, saya harap anda berjaya!
 • Bertentangan dengan kepercayaan popular, ini bukan idea baru-baru ini.
 • Itu adalah bacaan yang menarik!
 • Saya rasa kadang-kadang idea FIRE menekankan saya (ya mungkin dapat dicapai dengan gaya hidup yang sangat ekstrem yang memberi saya putus asa lol)
 • Saya merasa sering tertekan apabila saya mencapai matlamat simpanan tertentu, seperti saya tidak dapat melihat penghujungnya (saya berusia lewat 20-an)
 • Akhir-akhir ini saya berfikir "ok saya tahu saya tidak mahu bersara lebih awal, saya menikmati mempunyai pekerjaan sehari-hari", untuk meyakinkan diri saya bahawa tidak apa-apa membelanjakan perkara mahal selagi ia membawa makna kepada hidup saya.
 • (masih yakin walaupun hahaha)
 • Apa sahaja yang anda lakukan dengan hidup anda, selagi tidak menyakitkan orang lain dan membawa erti kehidupan anda - lakukanlah!
 • Oleh itu, saya pergi mencari pekerjaan yang sekarang LOL!
 • Saya sangat menginginkan yang terbaik dalam perjalanan kerjaya anda dan mencari yang bermakna untuk anda!

What is WFHLah.com ?

This site is an aggregator platform to aggregate job postings from media socials like Twitter.com, and Facebook.com.

During these #COVID-19 #MCO #CMCO hard times, Everything is hard. I #feel you. So, I have created this site to help people, especially Malaysian, whom lost job during COVID-19, to get back on their feet.

Please note that this site is refreshed every 12 hours. So, do come from time to time and grab the opportunity for new jobs!

That is it for now. Get back to work people! haha.